Jangan Takut Anak Ketinggalan, Hanis Zalikha Kongsi Tips Elak Anak Melekat Dengan Gajet

 

 

 

Jangan Takut Anak Ketinggalan, Hanis Zalikha Kongsi TipsElak Anak 『Melekat』 Dengan Gajet

 

 

Selari dengan perkembangan teknologi, cara mendidik anak-anakjuga berbeza dengan zaman dahulu. Kalau zaman dahulu, mungkinanak-anak akan menghabiskan masa dengan aktiviti luar sepertipermainan tradisional atau menonton televisyen, zaman sekarang pulaanak-anak akan 『melekat』 dengan gajet. Ramai dalam kalangan ibubapa yang menggunakan gajet sebagai alat utama supaya anak-anakdapat tumpukan perhatian kepada satu aktiviti seperti makan dantidak membuat bising.

Berbeza pula dengan selebriti terkenal Hanis Zalikha yangmerupakan ibu kepada Yusuf Iskandar, beliau melakukan carapendekatan berbeza dalam mendidik anak. Menjauhkan Yusuf daripenggunakan gajet adalah salah satu langkah yang diambil supayaanaknya tidak bergantung kepada gajet semata-mata.

 

UMUR BERAPA NAK BAGI ANAK GAJET?

廣告-請繼續往下閱讀

Entah. Taknak bagi boleh tak. Geram baca Bill Gates and othertech giants dekat Silicon Valley pun bagi anak diorang gajet bilaanak diorang cecah 14 tahun ke atas. Padahal diorang yang ciptabenda-benda camni. Tapi diorang pun beranggapan yang gajet dan easyaccess to things ni sangat harmful.

 

TAKUT ANAK KETINGGALAN?

Kita macam mana? Takut anak ketinggalan? Tak up-to-date? We areso clueless kesiannya kita. Takde resepi atau formula yangbetul-betul terbukti selamat dalam pada menyediakan anak menghadapimasa depan. Kita nak didik anak mengikut zaman, tapi berada dalamzaman yang menakutkan.

Ramai tanya what is our stand with Yusuf and gadget. Just likeall parents, kita pun tengah navigate our way through it, mula-mulatry cara ni, pastu cuba cara tu pulak. Macam-macam. But for now, weonly allow channels on TV. So dia takde pilihan nak suruh kitatukar2. Macam kita dulu kena duduk je tengok iklan cokelat Apolloterbang banyak2 kat angkasa.

P/S: Yusuf suka tonton Baby TV (channel 618, Astro), banyakvocabs bagus dia belajar dari situ.

PENDAPAT ORANG RAMAI, BERSETUJU DENGAN HANIS ZALIKHA

廣告-請繼續往下閱讀

Sumber : Hanis Zalikha